Poreč - ljetovanje u Istri

Predivan gradić Poreč, popularna je turistička destinacija već nekoliko desetaka godina. Osim svojom ljepotom, brojnim turističkim sadržajima, Poreč privlači brojne turiste zbog svoje bogate povijesti. Zona Poreča i njegove okolice nudi brojne zabave koje u turističkim naseljima i u samome gradu ima gotovo na svakom koraku: beach clubovi i caffe barovi, a iza ponoći ugodni ambijenti noćnih barova i diskoteka, te tijekom mjeseca srpnja i kolovoza atraktivnu umjetničku pozornicu na otvorenom – „Poreč street art“.Ovo je primjer gradića razvijenog u romaničkoj arhitekturi s kasnije izgrađenim prelijepim venecijanskim gotičkim palačama.

Jedinstveni poluotok na kojem se danas nalazi starogradska jezgra Poreča bio je vjerojatno naseljen još u neolitu. U starim je zapisima stoji da su Ilirski stanovnici Histri naselili su gradine u okolici današnjeg grada. Danas ovaj grad nosi titulu najposjećenije destinacije u Istri i široj okolici. Stanovništvo grada i njegove okolice se prije svega bavi turizmom, zatim trgovinom, graditeljstvom i poljoprivredom - naročito vinogradarstvom. Bogatstvo se grada Poreča mjeri njegovom povijesnom baštinom duboko ukorijenjenom na ovom području već tisućama godina.

U Poreču možete posjetiti:

  • Eufrazijevu Baziliku, Sjevernu kulu (sagrađena u 15.st., nalazi se sa sjeveroistočne strane starogradske jezgre)
  • Peterokutnu kulu (sagrađena polovicom 15.st. u gotičkom stilu, nalazi se na početku ulice Decumanusa, na ulazu u starogradsku jezgru)
  • Kanoniku (dovršena 1251.g., najkvalitetniji primjerak romaničke izgradnje)
  • srednjovjekovni bedemi (podignute od 12-16.st.)
  • Marafor (najveće rimsko svetište u Istri, sagrađeno u 1.st.)
  • romanička kuću (zgrada iz 13.st.)
  • veliki i Neptunov hram, okrugla kula (podignuta u drugoj polovici 15.st.)

U Poreču se organiziraju različiti festivali i zabavne priredbe kao što su: Poreč Culture Summer, manifestacija koja uključujue svi kulturni i umjetnički nastupi raznih umjetnika; Retro zvuk 80-ih i 90-ih u MMC Atelieru; Međunarodni nogometni turnir; Motor Show Poreč 2008 kao automobili i motocikli sajam; Rally Race - Race of Champions; Sajam cvijeća Poreč; VinIstra - Međunarodni sajam vina, Istra Terra Magic, ; Europska natječaj Plesa; Međunarodni teniski turnir, Street Art Festival gdje izvođaci prezentiraju glazbene predstave, umjetničke izložbe, mulitimedia i akrobatske predstave i još mnogo toga.Prvenstveno u Eufrazijevoj bazilici održavaju brojni koncerti klasične glazbe, recitali i ostale kulturne manifestacije. U Zelenoj laguni nedaleko centra, održavaju se ljetni defilei pod maskama, u Lapidariju zavičajnog muzeja održavaju se koncerti jazz glazbe, po ulicama Poreča održava se jedinstveni street festival. Navečer možete svratiti u neku od lokalnih diskoteka, ili u neki od kafića kako biste nastavili svoj dobar provod.

Bogatu ponudu smještaja, restorava nalazimo i u okolnim mjestašcima i selima gdje je posebno bitno istaknuti brojne istarske konobe sa bogatom ponudom ukusne mediteranske kuhinje. Ponuda smještajnih kapaciteta Poreča, hotela, apartmana i kampova, ali i apartmana i kuća za odmor u privatnom smještaju nalazi se u pravilu sjeverno i južno od starogradske jezgre u turističkim naseljima Lanterna, Špadići, Brulo, Plava Laguna i Zelena Laguna u kojima nalazimo i lijepo uređene plaže.