Kolačići

Što su kolačići?

Kolačić jest mala tekstualna datoteka koju web-mjesto pohranjuje na vašem računalu ili mobilnom uređaju kada to mjesto posjetite. Kolačići se često koriste kako bi web-mjesta funkcionirala ili učinkovitije funkcionirala te kako bi vlasnicima web-mjesta pružali informacije.

Na koji način koristimo kolačiće?

Web-mjesta koriste Google Analytics, uslugu web-analize koju pruža Google, Inc. („Google”) u svrhu analize korištenja ovog web-mjesta. U tu svrhu Google Analytics koristi „kolačiće”, tekstualne datoteke koje se pohranjuju na vaše računalo. Podaci o vašem korištenju ovog web-mjesta koje generiraju kolačići – standardni podaci o internetskoj aktivnosti (uključujući vašu IP adresu) i informacije o ponašanju posjetitelja u anonimnom obliku – prenose se Googleu koji ih pohranjuje, između ostalog, na poslužiteljima u Sjedinjenim Američkim Državama. Google će osigurati anonimnost poslanih podataka uklanjanjem posljednjeg okteta iz vaše IP adrese prije pohrane. U skladu s uvjetima korištenja usluge Google Analytics, Google će te podatke koristiti za procjenjivanje vašeg korištenja web-mjesta i sastavljanje izvješća o aktivnostima na web-mjestu namijenjenih Vijeću.

Vijeće neće koristiti alat za statističku analizu za praćenje ili prikupljanje podataka kojima se mogu identificirati posjetitelji ovog web-mjesta niti će takvo korištenje dopustiti trećim osobama. Google može trećim osobama prenijeti podatke prikupljene korištenjem usluge Google Analytics ako to zahtijeva zakon ili ako te treće osobe obrađuju podatke u ime Googlea. U skladu s uvjetima korištenja usluge Google Analytics, Google neće povezivati vašu IP adresu ni sa kojim drugim podacima kojima Google raspolaže. Možete odbiti korištenje kolačića usluge Google Analytics tako da preuzmete i instalirate dodatak Google Analytics Opt-out Browser Add-onLink na vanjsku stranicu. Taj dodatak povezuje se sa skriptom Google Analytics JavaScript (ga.js) kako bi se naznačilo da se podatak o posjeti web-mjestu ne smije slati usluzi Google Analytics.

Kolačići se također koriste za bilježenje podataka o tome jeste li (ili niste) pristali na naše korištenje kolačića na ovom web-mjestu kako bi se izbjeglo da pri svakoj vašoj posjeti tom web-mjestu morate odgovoriti na to pitanje.

Kako nadzirati kolačiće

Prema želji možete nadzirati i/ili brisati kolačiće – za više informacija pogledajte AllAboutCookies.orgLink na vanjsku stranicu. Možete izbrisati sve kolačiće koji se već nalaze na vašem računalu, a također u većini preglednika možete podesiti sprečavanje pohrane kolačića.

Upravljanje kolačićima u vašem pregledniku

U većini preglednika moguće je:
vidjeti koji su kolačići pohranjeni i pojedinačno ih izbrisati
blokirati kolačiće trećih strana
blokirati kolačiće s određenih web-mjesta
blokirati pohranu svih kolačića
izbrisati sve kolačiće u trenutku zatvaranja preglednika

Ako odlučite izbrisati kolačiće, trebali biste znati da ćete time izgubiti sve osobne postavke. Također, ako u potpunosti blokirate kolačiće, mnoga web-mjesta (uključujući naše) neće pravilno funkcionirati, a mrežni videoprijenosi neće uopće funkcionirati. Zbog toga ne preporučamo isključivanje kolačića pri korištenju naših usluga mrežnog videoprijenosa.