Istra Terra Magica Hrvatski dragulj

Istra-destinacija koju je nemoguće zaobići!

Ova je regija bogata kulturnom baštinom, prirodnim ljepotama i svaki dio nje je poseban. Počevši od jedinstvene stare jezgre grada Rovinja gdje je moguće naći smještaj u hotelskoj sobi, iznajmiti apartman ili čak i cijelu kuću. Ovaj je grad jednostavno glavno odredište za svakoga putnika koji želi vidjeti Istru. Apartmani se nalaze u cijelome gradu ali i izvan njega. U okolici grada smjestila su se mnoga mjesta, sela i zaseoci koji nude smještaj u kućama sa dvorištem, bazenima i zelenilom. Rovinjsko selo – mjesto udaljeno tek 6 km od Rovinja zasigurno je vrijedno spomena. Iznajmljivanje apartmana i vila za obitelj ili manji broj osoba iz godine u godinu postiže sve bolju kvalitetu. Vile su se smjestile i u nekim mjestima poput Žuntići, Sošići, Matohanci, Brajkovići, Putini, Šorići, Kurili, Pilkovići. Blizina Limskoga kanala – zaštićenog prirodnog rezervata i Dvigrada – nekadašnjega grada vrlo je važna za brojne turiste koji su ljubitelji prirode i povijesti. Predivna Eufrazijeva Bazilika pod UNESCO je zaštitom a nalazi se u Poreču.

U Istri se održavaju brojne manifestacije poput Motovun film festival, Etno film, kazališne predstave na otoku Brijuni u kojima je glavni glumac Rade Šerbedžija, Festival plesa i neverbalnog kazališta u mjestu Svetvinčenat – Sanvincenti, Glazbena događanja u gradovima: Pula, Rovinj, Poreč, Tar, Umag, Ribarske večeri gradova Rovinj , Fažana, Vrsar, Poreč, Pula i mnoge druge. Izleti brodom na Brijune organiziraju se s polascima iz Rovinja, Poreča ili Fažane dok je za izlete automobilima polazak iz bilo kojega mjesta. Istra je definitivno napristupačnija destinacija budući da ima pomorske veze sa Trstom i Venecijom, dok se zračna luka Pula vrlo dobro povezala sa važnim zračnim lukama Europe.

Ukoliko je dolazak turista predviđen za zračne luke poput Zagreb (Pleso), Pula, Rijeka-airport Krk, Ljubljanu, Trst (airport Friuli Venezia Giulia - Ronchi) ili pak Veneciju (airport Marco Polo) moguće je organizirati transfer automobilima do željene destinacije. Idealan geografski položaj i dobra turistička ponuda daju savršen recept za uspješan turizam u Istri. Welness odnosno zdravstveni turizam jedan od novijih oblika turizma razvija se i u Istri. Crveni otok, naziv za otoke sv. Andrija i otok Maškin u Rovinju nudi svojim gostima welness pakete. Jug Istre obiluje predivnim turističkim gradovima poput Fažane, Pule, Medulina, Vodnjana, Premanture... Nacionalni park Brijuni sastoji se od 14 otočića i otoka Veliki Brijun, Mali Brijun, Sv.Marko, Gaz, Okrugljak, Supin, Supin, Supinić, Galija, Grunj, Vanga (Krasnica), Pusti (Madona), Vrsar, Sv.Jerolim i Kozada.